In Memoriam Horváth Nikolett

2022. január 4.
Halálának ötödik évfordulója alkalmából fiatalon elhunyt tanítványunkra, Horváth Nikolettre emlékeztünk a DKKA sok jelenlegi és volt játékosával együtt két rendezvényen is.

Először a Rudas iskolában egy fotókiállításon. Három évvel ezelőtt hagyományteremtő jelleggel rendeztünk először „Sport és fotó” címmel kiállítást. A rudasos diákok között Niki testvére, Horváth Bence képeit is bemutattuk. A képzőművészeti alkotások mellett az ötödik évforduló tiszteletére képekben idéztük fel Niki rudasos éveit is.

Még aznap délután a Dunaújvárosi Sportcsarnokban tartott megemlékezésen emléktáblát avattunk. Ezen a rendezvényen Szemenyei István, a DSZC Rudas Technikum és Kollégium igazgatója, valamint Kovács István, a DKKA utánpótlás szakmai igazgatója emlékezett Nikire.

„Emléktáblát avatunk egy fiatalon derékba tört pálya előtt tisztelegve, az ő rövid életét példaként állítva eljövendő nemzedékek elé. Ki tudja, ma már ifjú hölgyként merre járna, de az biztos, akár a sportban, akár a magánéletben sikeres lenne. Mert minden cselekedetében hordozta az akadémia jelmondatát: tanulni, küzdeni, tisztelni”– kezdte beszédét Szemenyei István, a Rudas Iskola igazgatója.

Hangsúlyozta, hogy „csodálatosan indult a kaland, távol a szülői háztól. Kedves egyéniségével hamar barátokra lelt, könnyen beilleszkedett a Rudas világába, elismert és meghatározó tagja lett a serdülő együttesnek. Tehetség, szorgalom, alázat jellemezte a mindennapokban, a felnőtté válás küszöbén azonban kegyetlenül közbeszólt a sors. Az idilli kép pedig egy pillanat alatt összetört.

Először édesanyját veszítette el, majd az ő szervezetét is megtámadta a gyilkos kór. Kegyetlen, elkeseredett küzdelem kezdődött egy olyan pályán, ahol nem érvényes a fair play, ahol nem volt esély győzelemre. Hangtalanul sírtunk, a nyomorúságon nevettünk, átkozódtunk, fohászkodtunk, miközben éreztük, esélyeink napról napra fogynak.

Aztán öt évvel ezelőtt egy nyirkos, hideg napon a szenvedése véget ért. Ez a tábla azonban, amit most avatunk, nem a veszteségnek és fájdalomnak állít emléket. Amit üzen, és elsősorban nektek, fiatal lányok, az a szeretet és összefogás mindent elsöprő ereje. Arra figyelmeztet, az élet törékeny, minden percét meg kell becsülni, ki kell használni.

Örüljetek, hogy sportolhattok, tanulhattok, olyan közösségekhez tartozhattok, amik támaszt jelentenek a nehéz pillanatokban is. Ám ehhez adni is kell magatokból, ahogy Niki barátai tették egykoron. Együttérzéssel, tapintattal, végtelen türelemmel. Felnőtteket megszégyenítő bölcsességgel, akaraterővel kísérték végig egy felfoghatatlanul nehéz úton.

Számomra ez a tábla az emberi jóságról és tanúságtételről szól. Mától lesz egy hely a sportcsarnokban, ami ezt a szövetséget kézzelfoghatóan is megjeleníti” – fogalmazott az Igazgató.

Ezután Kovács István arról beszélt, mit adhat Niki példája: „Niki öt éve nincs velünk, de jobb emberek vagyunk azáltal, hogy emlékezünk rá. Példát mutat, erőt ad, hogy soha ne adjuk fel. Most megállunk, tisztelettel gondolunk rá, és ez az emléktábla naponta felidézi alakját.”

Emlékét szívünkben őrizzük.

Dunaújvárosi SZC

RUDAS

Közgazdasági Technikum és Kollégium

2400 Dunaújváros, Római körút 47-49.
titkar@rudas.hu
Porta: +36-25/510-280 4-es mellék
Iskolatitkár: +36-25/510-280 1-es mellék
Kollégium: +36-25/510-280 5-ös mellék