ERASMUS+ PÁLYÁZAT beszámoló…negyedszer

2018. október 25.
Ez volt a negyedik alkalom, hogy az Erasmus+ pályázat keretén belül a nyári szakmai gyakorlatot diákjaink közül 18 fő külföldön töltötte. Mondhatnánk azt, hogy ugyanolyan volt, mint az elmúlt években, de nem igaz, hiszen mindig más élményt ad.

Hasonlóan az elmúlt évihez, ez alkalommal is Bécs volt a gyakorlat helyszíne. A diákok közül 5 fő sport, 4 fő ügyvitel, míg 9 fő turisztika ágazatos tanuló volt a résztvevő. Természetesen nem hagytuk magunkra a tanulóinkat, segítő is akadt a szakmai igazgatóhelyettes, 2 angol nyelvtanár és 1 fő testnevelő tanárnő személyében. A kint töltött idő alatt összesen 140 órát, vagyis 20 munkanapon keresztül, napi 7 órát dolgoztak a „munkavállalók”. A gyakorlatot mindvégig segítő cég az Austraining volt.

A több szempontú válogatás után intenzív angol nyelvi felkészítő táborban vettek részt a jelentkezők. A legnagyobb izgalmat a szállás és a munkahelyek „meglepetése” jelentette a tanulóknak. Volt köztük négycsillagos szálloda, a Hotel Leonardo és a Hotel Mercure, Austraining irodája, VolkskundeMuseum (néprajzi), Key Gym sportcentrum, sőt még egy óvoda is.

A diákok angol és magyar nyelvű, prezentációval színesített beszámolójából kiderült, hogy nagyon élvezték a világvárost. Nem okozott gondot a szerteágazó metróhálózat használata, rengeteget önállósodtak a mindennapok forgatagában, s megbirkóztak a napi munkafeladatokkal is. Azt valamennyien érezték, hogy a mindennapi idegennyelv-használatuk rengeteget fejlődött, bátrabban, szorongás nélkül használták a hónap végére.

Természetesen a legjobb a szabadidős program volt, s az egy hónap alatt volt lehetőség felkeresni a Mariahilfer Strasset, a Hofburgot, az Albertina képtárat, a Stephansdom-ot, a Schönbrunni kastélyt, a Time Travelt, az Operaházat, a Belvedere kastélyt, a Duna-tornyot is. Persze nem hagyták ki azt sem, hogy eredeti bécsi szeletet egyenek hagymás burgonyasalátával és megízleljék a Sachert-tortát is.

„Legyél te a következő Erasmus+ pályázat résztvevője!” – zárta összefoglalóját az igazgatóhelyettes, hiszen az elkövetkező tanév végén Barcelonába utazhat 24 diákunk.

Ehhez jó tanévet, gyarapodó szakmai ismereteket kívánunk!

 

Dunaújvárosi SZC

RUDAS

Közgazdasági Technikum és Kollégium

2400 Dunaújváros, Római körút 47-49.
titkar@rudas.hu
Porta: +36-25/510-280 4-es mellék
Iskolatitkár: +36-25/510-280 1-es mellék
Kollégium: +36-25/510-280 5-ös mellék