ICA-D

2018. március 14.
Mi tesz jóvá egy kiállítást?

Szerintem az, hogy a befogadót képes lekötni, sőt elgondolkodtatni, megmozgatva a fantáziáját.

Média óráink során gyakran látogatjuk a Kortárs Művészeti Intézet rendezvényeit, amely mindig tartogat meglepetéseket.

Ez alkalommal az első kiállítás amit megnéztünk a „Jónás merülése” címet viselte. Mielőtt bárki megriadna, az itt megjelenő képek nem tartalmaznak semmiféle vallási töltetet, ha nem akarjuk. Ugyanis ezek a képek a mi elménkkel játszanak. Aki vizuális alkat annak garantálom, hogy egy ideig nem szabadul a képektől. Mire kibogarászod a részleteket a csodás színkavalkádban már legalább húsz teóriád születik mit is ábrázolhat a kép.

Azt tanácsolom, hogy ne egyedül menjen a kedves érdeklődő, minél többen nézik, minél több helyzetből, annál több titkát fedhetitek fel a képeknek. Ezt onnan tudom, hogy mi is legalább öten néztünk egy képet és mi is mind mást láttunk. Az egyik kép például egyszerre volt hajó, cet és rajzfilmhős figura egyben!

A másik terembe belépve eléggé... Szokatlan látvány fogadott. A kiállítás címe „Kísérletek és Illúziók” volt, amelynek kísérleti részében élelmiszerek felnagyított képét láthattuk. Érdekes, kissé bizarr volt, mégis volt benne valami érdekes, ami miatt érdeklődve néztük az általunk már számtalanszor látott étkezésre szánt finomságokat. Ez volt a kísérleti rész, kiragadták a jól ismert dolgot a környezetéből és megmutatta.

De mi volt ebben az illúzió?

Akik már jártak az ICA-D kiállításain, azok tudják, hogy van egy alsó szint is a kiállításnál mindig. Jelen esetben az illúzió rész is itt bujkált. Itt egy számomra eddig ismeretlen stílusirányzattal ismerkedhettem meg: a hibaizmussal. Mi is ez? Lényegében azt vallja a fotós, hogy nincs rossz kép, csak elhibázott. Sőt! Gyakran direkt nem a szokványos módon fotóznak. Például nem fókuszál a kép, elmosódik, régi filmekkel fotóznak amitől „romlik a kép minősége”, hogy elképesztő képeket alkothassanak meg.

Ha ide belépsz felejtsd el, amit idáig tudtál. Engedd, hogy a képek megmutassák a világunk másik oldalát.

Mindenkinek csak ajánlani tudom mindkettőt!

Badar Lili 11. d

Dunaújvárosi SZC

RUDAS

Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma

2400 Dunaújváros, Római körút 47-49.
titkar@rudas.hu
Porta: +36-25/510-280 4-es mellék
Iskolatitkár: +36-25/510-280 1-es mellék
Kollégium: +36-25/510-280 5-ös mellék