KUTATÓK ÉJSZAKÁJA A DUNAÚJVÁROSI EGYETEMEN

2018. szeptember 27.
2018. SZEPTEMBER 28-29.

Ajánljuk figyelmetekbe az Európa-szerte ingyenesen megrendezésre kerülő programot, amely az előadásokon a különböző tudományterületek titkaiba enged bepillantást. További információt a www.uniduna.hu/hirek/hirek-almenu/846-kutatók-éjszakája-2018 honlapon kaphattok. Ízelítőül néhány előadás a kínálatból:

1. Kicsi a számítógép, de ügyes

szeptember 28 @ 18:00 - 22:00

Napjainkban a beágyazott számítógépet tartalmazó rendszerek mindenhol ott vannak körülöttünk, a mindennapjaink elektronikai eszközeinek részei, még ha nem is gondoljuk, hogy bizonyos dolgok hátterében az áll. A bemutatóban többféle beágyazott rendszert tartalmazó alkalmazás tekinthető meg.

Intézményen belüli helyszín: GL-004

Előadó: dr. Kővári Attila

2. Kulturális dimenziók megismertetése az idegennyelv-órákon

szeptember 28 @ 18:00 - 22:00

A nyelvtanulás és nyelvtanítás célja, hogy a nyelvtanulókból sikeres idegennyelv-használók váljanak. Jól ismert tény azonban, hogy a sikeres és megfelelő idegen nyelvi kommunikációhoz a nyelvi elemeken túl különféle képességekre és készségekre van szükség (ilyen pl. a szociokulturális kompetencia vagy az interkulturális kommunikatív kompetencia). E készségek fejlesztése elengedhetetlen, hiszen a nyelv és a kultúra elválaszthatatlan egymástól, és ennek a nyelvtanítás folyamatában is meg kellene mutatkoznia. A kérdés azonban az, hogy hogyan lehetséges a kulturális dimenziók megismertetése a nyelvtanítás számos korlátja ellenére, hiszen a kulturális dimenziók látszólag túlságosan elvont ismereteket közvetítenek. De csak látszólag. Az interneten különösen alkalmas utazói beszámolók, blogok, fényképek, kritikus incidensek találhatóak, amelyek megfelelő alapul szolgálhatnak az idegen nyelv órákon bizonyos szövegértési, beszélgetési vagy írásos feladatok megoldásához.

Előadó: dr. Tóth Andrea

3. LEGOsztika

szeptember 28 @ 18:00 - 22:00

A program leírása: A program egy termelési folyamatot leképező modellkörnyezet, melynek segítségével jól illusztrálhatók és megfigyelhetők a főbb logisztikai folyamatok és jelenségek, s melynek keretein belül a játékosok átélhetik és újratervezhetik egy teljes gyártási folyamat lépéseit.

Intézményen belüli helyszín: GL épület

Előadó: Fejes Csilla

4. A televíziózás kulisszatitkai – Gyere el, próbáld ki!

szeptember 28 @ 18:00 - 22:00

A látogatók betekintést nyerhetnek egy professzionális televízió stúdió működésébe, ahol nem csupán megismerhetik, hanem ki is próbálhatják a berendezéseket és a különböző munkaköröket. Az érdeklődők többek között megmérettethetik magukat hírolvasóként egy súgógép segítségével, majd bemutatjuk a greenbox technológia lehetőségeit. A bátrabbak részt vehetnek egy televíziós kvíz játékban, valamint egy ügyességi vetélkedőn, továbbá bepillantást nyerhetnek a szinkronizálás kulisszatitkaiba is.

Szereplők: Végh Zoltán, Szpisák Tamás

5. Makro-világ mikro részei

szeptember 28 @ 18:00 - 22:00

Légy, darázs és egyéb csodabogarak nagyító alatt. Sztereo-mikroszkópban és pásztázó elektronmikroszkópban megtekinthetők színes és fekete-fehér felvételeken. A bogarakról mikroszkópos fotók készíthetők, és ezek kérésre el is vihetők.

Előadó: dr. Pázmán Judit

Intézményen belüli helyszín: M-130

6. Lufivarázslat

szeptember 28 @ 18:00 - 22:00

Az ecet és a szódabikarbóna reakcióba lép egymással, az elegy pezsegni kezd és szén-dioxid gáz keletkezik, az fújja fel a lufit. Hasonló okból emelkednek meg a sütőporral készülő sütemények, a bennük levő gázbuborékoktól lesz a szerkezetük puha, levegős.

Előadó: Kovács-Bokor Éva

Intézményen belüli helyszín: C-126

Dunaújvárosi SZC

RUDAS

Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma

2400 Dunaújváros, Római körút 47-49.
titkar@rudas.hu
Porta: +36-25/510-280 4-es mellék
Iskolatitkár: +36-25/510-280 1-es mellék
Kollégium: +36-25/510-280 5-ös mellék