Az Autizmus világnapja 2018 04 05

2018. április 11.
Az én álláspontom az volt mindig is, hogy mindannyian mások vagyunk, egyediek. Sokszor halljuk ezt a tévében, rádióban, olvassuk magazinokban vagy éppen plakátok hirdetésein.

Ennek ellenére, ha olyasmiről beszélünk, mint például autizmus akkor óvatosan kell megválogatnunk a szavainkat. A mai társadalom könnyen bírálja a másságot, ami intő jel annak, aki más.

Nekem van ismerősöm is, aki autista. És tudják mit? Nem volt nehéz elfogadni. Egy pillanatra lepődtem csak meg, de csupán azért, mert nem az illetőtől tudtam meg. Szégyellte azt, hogy ő „nem normális”. Amikor az osztály megtudta, hogy mi a helyzet, mindenki annyit reagált: „Azt észre vettük, hogy furcsa, de így már minden érthető”.

És én nekem annyi járt a fejembe: miért nem képes az egész társadalom így viszonyulni hozzájuk? Aki más azt miért nyomorékozzuk le egyből? Az illetőnek – aki az egyik legközelebbi barátom – és a többi sorstársának miért kell kellemetlenül érezniük magukat, amikor szóba jön az ő állapotuk? Ne felejtsük el azt sem, hogy ők is emberek, hatalmas szívvel és értelmes gondolatokkal teli elmével.

Ma rájuk gondolunk. Ez az ő napjuk. De én azt kérem az összes generációtól: fogjunk össze empátiával. Ha legyőznénk az előítéleteket és empátiával fordulnánk a mássághoz egy boldogabb világot teremthetnénk.

Dunaújvárosi SZC

RUDAS

Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma

2400 Dunaújváros, Római körút 47-49.
titkar@rudas.hu
Porta: +36-25/510-280 4-es mellék
Iskolatitkár: +36-25/510-280 1-es mellék
Kollégium: +36-25/510-280 5-ös mellék